نقش ژنتیک بر چاقی

به گزارش بلاگ پو، چاقی به حالتی گفته می شود که مقدار بیش از حد چربی در بدن فرد تجمع یابد. به طور کلی چاقی نتیجه عدم تعادل بین انرژی دریافتی از غذا و انرژی سوخته شده توسط بدن است.

نقش ژنتیک بر چاقی

درمان چاقی ژنتیکی

بیشتر ما فردی را می شناسیم که چند برابر ما غذا مصرف می کند ولی وزن کمتری از ما دارد. درست است که عوامل متعددی در چاق شدن افراد موثر هستند. به طور مثال، ممکن است آن فرد فعالیت بدنی بیشتری از ما داشته باشد، اما یکی دیگر از این عوامل ژنتیک و ژن های چاقی هستند. در ادامه این مقاله از خبرنگاران بیشتر با چاقی ژنتیکی و درمان آن آشنا می شوید.

نقش ژنتیک بر چاقی

مطالعات نشان داده تفاوت های ژنتیکی نقش بسیار مهمی در واکنش افراد به محیط دارد، یعنی دو فرد با ژنتیک متفاوت که غذای یکسانی مصرف می کنند و فعالیت بدن کاملا برابری دارند ممکن است از نظر شرایط فیزیکی کاملا متفاوت باشند.

ژن های چاقی علت چاقی های شدید

بعضی از نقص های ژنتیکی نادر باعث چاقی بسیار شدید می شوند. این نوع چاقی ها در بدو تولد شروع می شوند و فرد در طول زندگی به شدت احساس گرسنگی می کند. یکی از شایع ترین این حالات، نقص ژن تولید کننده لپتین است که منجر به کمبود لپتین در بدن می شود.

بعضی از ژن ها سبب افزایش ریسک چاقی می شوند

نقص های ژنتیکی که سبب چاقی های شدید می شوند نادر هستند. اما تعداد زیادی ژن وجود دارد که می تواند فرد را مستعد چاقی و اضافه وزن کند.

یکی از این ژن ها، ژن FTO است. انواع تعیینی از این ژن که در بعضی جمعیت ها، در 43% افراد یافت می شود از طرق مختلف سبب چاقی می شود. به طور کلی این ژن و دیگر ژن های مرتبط با چاقی باعث موارد زیر می شوند:

  • افزایش گرسنگی
  • افزایش دریافت کالری
  • کاهش اشتها
  • عدم کنترل در غذا خوردن
  • افزایش تمایل به بی تحرکی
  • افزایش تمایل بدن به ذخیره چربی

آیا تست های آزمایشگاهی جهت شناسایی ژن های چاقی لازم است؟

انجام تست برای بچه ها در هنگام تولد ممکن است مفید باشد اما برای بزرگسالان خیلی مفید به نظر نمی رسد. زیرا در درمان تفاوتی وجود ندارد!

تاثیر سبک زندگی بر درمان چاقی ژنتیکی

به طور کلی اثر ژن بر چاقی اندک و اثر سبک زندگی بسیار زیاد است. بنابراین ژن ها تنها می توانند احتمال ابتلا به چاقی را کمی افزایش دهند و سبک زندگی ما در نهایت تعیین می کند که دچار اضافه وزن شویم یا خیر؛ حتی اگر ژن چاقی داشته باشیم!

با سه کار ساده زیر ریسک چاقی را کاهش دهید:

فعالیت بدنی

شما صرف نظر از اینکه دارای ژن های چاقی هستید یا خیر می توانید با انجام فعالیت بدنی ساده به مقدار بسیار زیادی وزنتان را کنترل کنید.

رژیم غذایی سالم

برای اینکه اثبات کنیم اثر رژیم غذایی بر چاقی خیلی بیشتر از ژن هاست، نتیجه یک مطالعه را برایتان شرح می دهیم.

در یک مطالعه رژیم غذایی افراد امتیاز گذاری شد. برای مثال هر چه غذاهای سالم تری در رژیم وجود داشت امتیاز رژیم فرد بیشتر در نظر گرفته میشد. از طرف دیگر 77 ژن شناخته شد که در چاقی اثر گذار هستند و افراد نیز بر حسب داشتن یا نداشتن ژن های چاقی از 0 تا 154 امتیاز گرفتند.

بعد از 20 سال تعیین شد که هر 10 امتیاز ژن چاقی تنها باعث 50 گرم افزایش وزن در فرد در هر 4 سال می شود! از طرف دیگر داشتن رژیم غذایی سالم می تواند 350 تا 500 گرم از اضافه وزن جلوگیری کند. نتیجه جالب دیگر این مطالعه این بود که افرادی که دارای ژن های چاقی بیشتری هستند، مقدار بیشتری می توانند وزن کم کنند.

کنترل استرس و اضطراب

از دیگر عواملی که اثر بسیار زیادی بر وزن دارد می توان به استرس روزانه و کیفیت خواب اشاره کرد که معمولا دست کم گرفته می شوند. در مطالعات تعیین شده افرادی که همیشه در معرض استرس و اضطراب هستند نسبت به دیگر افراد وزن بیشتری دارند.

namasho.com

نماشو، طراحی سایت، سئو، چاپ و طراحی گرافیکی را به ما بسپارید.
منبع: پیام دلتا
انتشار: 18 مرداد 1400 بروزرسانی: 18 مرداد 1400 گردآورنده: blogpo.ir شناسه مطلب: 35927

به "نقش ژنتیک بر چاقی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نقش ژنتیک بر چاقی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید